Help.... Subaru forester read error

Report bugs/problems with ecuEdit

Help.... Subaru forester read error

Postby Momo » Thu Jul 04, 2013 8:31 am

I am doing Subaru Forester MY2005 reflash for the first time, I am having error when I read the ecu, then I tried to use various subaru templates but still cant get through. Here are the errors

-- New session started at 04/07/2013 14:09:01 : Read process with template Subaru 16-bit ECU --

[0,000] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\s_hc16_v106.bin
[0,016] 1636 byte kernel read
[0,000] kernel checksum is valid (n = 818)
[0,031] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[20,811] denso02_bootloader_cmd_start
[6,209] ECU response error
[0,109] kernel get version
[6,209] rkrv: preamble 1 no response
[0,124] Errors occured

-- New session started at 04/07/2013 14:10:11 : Read process with template Subaru 16-bit TPU --

[0,000] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\s_hc16_v106.bin
[0,000] 1636 byte kernel read
[0,000] kernel checksum is valid (n = 818)
[0,031] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[7,004] denso02_bootloader_cmd_start
[6,209] ECU response error
[0,109] kernel get version
[6,209] rkrv: preamble 1 no response
[0,125] Errors occured

-- New session started at 04/07/2013 14:10:43 : Read process with template Subaru 16-bit US WRX 2004 ECU --

[0,000] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\s_hc16_v106.bin
[0,000] 1636 byte kernel read
[0,031] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[2,964] SSM init...
[0,141] ECU ID: 3B44503006
[0,015] SSM init step #2
[0,047] SSM init step #3
[0,063] SSM requesting challenge...
[0,062] SSM sending challenge...
[0,265] SSM init step #4
[0,359] SSM writing kernel area addr: FF020000 len: 0664
[0,530] SSM writing kernel area addr: FF020000 len: 0664
[0,047] Errors occured

-- New session started at 04/07/2013 14:11:01 : Read process with template Subaru 16-bit US WRX 2004 ECU --

[0,000] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\s_hc16_v106.bin
[0,000] 1636 byte kernel read
[0,031] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[3,198] SSM init...
[6,334] kernel get version
[6,209] rkrv: preamble 1 no response
[0,124] Errors occured

-- New session started at 04/07/2013 14:11:29 : Read process with template Subaru 16-bit ECU --

[0,000] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\s_hc16_v106.bin
[0,000] 1636 byte kernel read
[0,000] kernel checksum is valid (n = 818)
[0,031] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[3,338] denso02_bootloader_cmd_start
[6,209] ECU response error
[0,109] kernel get version
[6,209] rkrv: preamble 1 no response
[0,125] Errors occured

-- New session started at 04/07/2013 14:18:43 : Read process with template Subaru CAN ECU --

[14:18:43.494] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\subarucan.bin
[14:18:43.525] 8192 byte kernel read
[14:18:43.557] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[14:18:46.115] kernel get version
[14:18:46.271] CAN init...
[14:18:46.427] unable to write CAN init
[14:18:46.443] Errors occured
Momo
 
Posts: 19
Joined: Thu Apr 17, 2008 1:03 am

Re: Help.... Subaru forester read error

Postby epifan » Thu Jul 04, 2013 8:33 am

Did you try Subaru DBW 32bit ECU template?
epifan
Site Admin
 
Posts: 825
Joined: Thu Jul 13, 2006 3:17 pm

Re: Help.... Subaru forester read error

Postby Momo » Thu Jul 04, 2013 9:48 am

Hi Epifan,
No I didn't. Should I try ? Is there any risk if the template mismatched? Please advice
Momo
 
Posts: 19
Joined: Thu Apr 17, 2008 1:03 am

Re: Help.... Subaru forester read error

Postby epifan » Thu Jul 04, 2013 9:52 am

Momo wrote:Should I try ?

yes

Momo wrote:Is there any risk if the template mismatched? Please advice

No
epifan
Site Admin
 
Posts: 825
Joined: Thu Jul 13, 2006 3:17 pm

Re: Help.... Subaru forester read error

Postby throttlehappy » Sat Jul 06, 2013 4:49 am

As above, you have a 32bit ECU and you need the green flash connectors under the dashboard connected to download the tune :)
throttlehappy
 
Posts: 13
Joined: Sun Jan 08, 2012 12:43 pm

Re: Help.... Subaru forester read error

Postby Momo » Sat Jul 06, 2013 4:59 am

Yes it is, now I can play with the software :D
Momo
 
Posts: 19
Joined: Thu Apr 17, 2008 1:03 am

Re: Help.... Subaru forester read error

Postby Momo » Fri Jul 19, 2013 3:15 am

This morning I have error again during read process.
Last week it read successful, after that I connect AEM AFR and started to log SSMII for couple of days

Here is the error:

-- New session started at 19/07/2013 9:52:54 : Read process with template Subaru DBW 512K 32-bit ECU FXT/STI/LGS/BAJA 2004 --

[09:52:54.736] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\s7055_dual_v103.bin
[09:52:54.740] 4548 byte kernel read
[09:52:54.768] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[09:53:02.943] SSM init...
[09:53:03.096] ECU ID: 3B44503006
[09:53:03.100] SSM init step #2
[09:53:03.140] SSM init step #3
[09:53:03.191] SSM requesting challenge...
[09:53:03.240] SSM sending challenghis ecu e...
[09:53:03.491] SSM init step #4
[09:53:03.836] SSM writing kernel area addr: FFFF6000 len: 11C4
[09:53:03.869] Errors occured

-- New session started at 19/07/2013 9:53:14 : Read process with template Subaru DBW 512K 32-bit ECU FXT/STI/LGS/BAJA 2004 --

[09:53:14.987] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\s7055_dual_v103.bin
[09:53:14.993] 4548 byte kernel read
[09:53:15.022] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[09:53:18.405] SSM init...
[09:53:24.541] kernel get version
[09:53:30.563] rkrv: preamble 1 no response
[09:53:30.684] Errors occured

-- New session started at 19/07/2013 9:53:48 : Read process with template Subaru DBW 512K 32-bit ECU FXT/STI/LGS/BAJA 2004 --

[09:53:48.948] loading kernel from file C:\Program Files\ecuEdit\kernels\s7055_dual_v103.bin
[09:53:48.955] 4548 byte kernel read
[09:53:48.984] found OpenPort 2.0 (J2534) cable
[09:53:52.644] SSM init...
[09:53:58.780] kernel get version
[09:54:04.802] rkrv: preamble 1 no response
[09:54:04.924] Errors occured
Momo
 
Posts: 19
Joined: Thu Apr 17, 2008 1:03 am

Re: Help.... Subaru forester read error

Postby epifan » Fri Jul 19, 2013 6:15 am

Looks like cable is not connected, or ignition switch is not turned ON

Momo wrote:This morning I have error again during read process.
Last week it read successful, after that I connect AEM AFR and started to log SSMII for couple of days
epifan
Site Admin
 
Posts: 825
Joined: Thu Jul 13, 2006 3:17 pm

Re: Help.... Subaru forester read error

Postby Momo » Fri Jul 19, 2013 8:25 am

Forgot to connect the cable :oops: Sorry for newbie problem
Momo
 
Posts: 19
Joined: Thu Apr 17, 2008 1:03 am


Return to Troubleshooting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron